Artturi Lehkosen NHL-menestystekijät: nopeus ja kestävyys

NEW YORK (East Side Media) NHL-hyökkääjä Artturi Lehkonen tekee määrätietoista työtä kehittyäkseen jääkiekkoilijana. Hän ei tule koskaan loistamaan voimahyökkääjänä tai kanuunalaukojana. Hänen vahvuutensa ovat toisaalla.

Lehkosella, 23, menee kolmas kausi NHL:n Montreal Canadiensissa. Hyvin sujunut kesä antaa hyvät eväät tulevalle.

– Sain hoidettua kaikki vanhat vaivat pois. Nyt ei ole vaivannut yhtään mikään. Aika tärkeää, kun on saanut terveenä pelata. Kesällä myös treenaamisen ja levon suhde oli ookoo, Lehkonen kertoi tiistaina New Yorkissa.

– Olin melkein koko kesän Suomessa. Treenaamisessa minulla oli vanha kaava, ja lisäsin siihen vähän uusia jippoja. Piti keskittyä siihen, että saan kropan kuntoon.

NHL:ssä menestyvät laitahyökkääjät ovat pääsääntöisesti nopeita, vahvoja ja/tai kovia laukojia. Lehkonen ei välttämättä näillä osa-alueilla loista, ainakaan vielä.

– Kesällä harjoittelin oikeastaan kaikkea, niin nopeutta, kestävyyttä kuin voimaa. Minunhan täytyy olla aika nopea ja kestävä, jos haluan olla hyvä tässä liigassa. Siinä ne painotukset ovat aika lailla.


Kuluvalla kaudella Lehkonen on pelannut suomalaisketjussa Jesperi Kotkaniemen ja Joel Armian kanssa. Suomalaiskolmikko ehti luistella Canadiensin kolmosketjuna vain noin viikon ajan, sillä tiistaina Armia loukkaantui kesken ottelun.

Armia aloitti New York Rangers -vierasottelun erinomaisesti, joten vahinko sattui erityisen ikävään rakoon. Toisessa erässä Brendan Smith teilasi Armian jalkakampilla (miltei polvitaklauksella). Madison Square Gardenin yli 17 000 katsojan vahvuinen yleisö buuasi hurjasti, koska katsoi Armian filmanneen tilanteessa.

Porilaishyökkääjä vielä harkitsi pelaamista, mutta poistui pian pukusuojaan. Ketjukaveri Lehkonen myönsi tapahtuman haitanneen.

– Kyllä se aina vähän vaikuttaa, kun yksi äijä lähtee ja penkillä on yksi vähemmän. Siihen pitää vaan silti pystyä soputumaan, Lehkonen sanoi.

Loukkaantumishetkellä Canadiens johti 3-1. Rangers vei yliotteen ja lopulta otteluvoiton maalein 5-3.

Suomalaisketjua on seurattu kotimaassa innokkaasti. Lehkonen huomauttaa, että tulokaskeskushyökkääjä Kotkaniemen johtama vitja elää vielä kehitysvaihetta.

– Pelaamisemme on ollut ihan ookoo, mutta kyllä parantamisen varaa tietenkin on. Pieniä asioita pitää parantaa niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan. Täytyy löytää oikeat kemiat ja oppia vähän lukemaan toisiamme.

– Jesperi on sopeutunut NHL:ään mielestäni ihan hyvin. Hän oppii koko ajan lisää. Aika hauskaa nähdä, kun 18-vuotias suomalainen painaa menemään.


Canadiens on ottanut voittoja ja tappioita vuorotahtiin peräti yhdeksän pelin ajan. Lehkonen myönsi, että joukkue kadotti juonen tiistaisessa ottelussa.

– Aluksi pelattiin hyvin, mutta sitten oltiin vähän kurittomia. Ei pysytty omassa pelisuunnitelmassa. Vastustaja pääsi mukaan peliin, ja sitten tuli häviö.

– Erikoistilanteita oli paljon molempiin suuntiin, mutta lopulta oma peli meni ihan ookoo.

Ottelu kiehahti kenties kuumimmaksi, mitä Manhattanin ytimessä on tällä kaudella nähty. Kovat taklaukset ja tappelunnujakat seurasivat toisiaan. Newyorkilaisyleisö sai pauhata koko rahalla, mutta Lehkonen ei kokenut kamppailua erityisen tuliseksi.

– Kyllähän siellä sattui ja tapahtui. Ei tämä kuitenkaan ollut ihmeellisen kuuma matsi, suomalaispeluri näki.

Piikkiöläissyntyinen Lehkonen (isä Ismo ”Ika” Lehkonen on tosin itähelsinkiläinen) kulki NHL:ään hieman poikkeuksellisen reitin. Tehtyään läpimurron Liigassa hän lähti kahdeksi vuodeksi Ruotsin SHL:ään, Frölundaan. Kahdella ensimmäisellä NHL-kaudellaan hän teki yhteensä 30 maalia ja antoi 19 maalisyöttöä.

Pasi Tuominen, New York