Sebastian Aho: Totta kai itse uskoimme koko ajan voittoon

Suomalaishyökkääjät Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen ja Saku Mäenalanen olivat tekemässä yhtä Stanley Cupin pudotuspelien suurista yllätyksistä. Kolmikon edustama NHL-joukkue Carolina Hurricanes pudotti jatkosta hallitsevan mestarin Washington Capitalsin.

– – – – –

WASHINGTON, D.C. (East Side Media) Capital One Arenan pukukoppikäytävällä tervehtii kohtelias, hyväntuulinen nuorimies. Carolina Hurricanesin NHL-hyökkääjä Sebastian Aholla on aihetta hymyyn, sillä joukkue on juuri voittanut Stanley Cup -mestari Washington Capitalsin pudotuspeleissä.

– Olipa mahtava, tasainen sarja. Ei Capitals sattumalta mestaruutta voittanut viime vuonna. Se on todella laadukas ja kurinalainen joukkue, jolla on huippuyksilöitä, Aho niputti keskiviikkona heti ottelun jälkeen.

Carolina kukisti Capitalsin dramaattiseen tapaan. Keskiviikkona Washingtonissa lähdettiin seitsemänteen ja ratkaisevaan otteluun. Vierasjoukkueen puolustuksessa ei riittänyt kärsivällisyyttä, ja Capitals pääsi 2-0- ja myöhemmin 3-1-johtoon. Canes nousi hurmoksellisesti 4-3-voittoon – ”game sevenin” toisessa jatkoerässä.

– Startti ei ollut sitä, mitä haluttiin. Hyvin pystyttiin kuitenkin kasaamaan itsemme ja nousemaan ohi. Huikea juttu.

– Totta kai itse uskoimme koko ajan voittoon. Jatkoaika oli tietenkin rankka, mutta ei sitä kaukalossa tuntenut. Väsymyksen tunsi vasta, kun kaikki oli ohi. Jännä juttu. Kun näkee, että joukkuekaverit antavat kaikkensa, saa itsekin lisää virtaa.

New York Islanders on Carolinan vastustaja Stanley Cupin pudotuspelien toisella kierroksella. Brooklynin hallin isännissä vaikuttavat kokeneet suomalaishyökkääjät Valtteri Filppula ja Leo Komarov.

– Ehkä torstaina alamme jo miettiä sitä sarjaa. Täytyy silti saada vähän aikaa levätä ja palautua. Islanders on ehkä vähän samanlainen joukkue kuin me. Tekevät todella rajusti töitä ja puolustavat hyvin.

Hurricanesin joukkue on luonut ainutlaatuisen, suoran kontaktin yleisöönsä. Kotimatsien jälkeen ryhmä kiittää fanejaan mitä erilaisimmin koreografioin. Hurmos kantaa hedelmää: Canes voitti ottelusarjassa kaikki kotiottelunsa Capitalsia vastaan.

– Hienoa saada kannattajilta palautetta. Fanimme ovat aivan uskomattomia, Aho suitsuttaa.

Ykkösketjun keskushyökkääjänä pelaava Aho teki seitsemässä Capitals-ottelussa kaikkiaan viisi tehopistettä (2+3).


Teräväinen tunnetaan viilipyttymäisen rauhallisen kaverina, mutta Brock McGinnin tekemästä voittomaalista pillastui hänkin.

– Mahtavaa oli nähdä, että kiekko meni maaliin. Aloin vaan hyppiä ja huutaa. Aika uskomaton fiilis. Moni ulkopuolinen ei uskonut, että voitaisiin kaataa hallitseva mestari. Itse uskottiin siihen kuitenkin koko ajan. Tämä on hieno joukkue olla mukana, kertoi Teräväinen.

Nousu ottelusarjan voittoon oli Hurricanesilta sankarillinen. Joukkue oli häviöllä voitoissa 0-2. Ratkaisuottelussakin Capitals johti 2-0 ja 3-1. Teräväinen teki Canesin toisen maalin.

– Näin kiekon tulevan ja taistelin siitä puolustajan kanssa. Kun sain kiekon haltuun, ammuin heti, hyvä, että meni maaliin.

– Koko kauden on ollut ylä- ja alamäkiä. Niin oli tässä sarjassa ja tässä pelissäkin. Kotiotteluissa saatiin hurmos päälle. Meillä on paljon nuoria ja nälkäisiä äijiä. Se saattoi olla lopussa ratkaisevakin tekijä. Kun panee kaiken peliin, se lopulta palkitsee.

Stanley Cupin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella putosi huima joukko suosikkeina pidettyjä joukkueita. Teräväinen ei silti rakentele pilvilinnoja helpoista vastustajista.

– Se on oikeastaan ihan sama, mitä joukkueita on jäljellä. Pitää vaan keskittyä seuraavaan sarjaan ja seuraavaan peliin ja tehdä suunnitelmat sen mukaan. Runkosarjassa meillä oli Islandersia vastaan hankalaa, mutta playoffit ovat ihan eri juttu, Teräväinen tietää.

Capitals-ottelusarjan seitsemässä ottelussa Teräväinen teki kaikkiaan neljä tehopistettä (3+1).


Nelosketjussa ahkeroinut Mäenalanen oli yksi sankareista Stanley Cupin hallitsevan mestarin pudottamisessa, mutta nolostikin olisi voinut käydä. Jatkoajan kiihkeillä hetkillä Mäenalanen vippasi vahingossa kiekon katsomoon ja sai kahden minuutin rangaistuksen pelin viivyttämisestä.

– Kyllä se oli aika paha paikka. Olin kyllä jäähyaitiossa kädet ristissä, ettei tule maalia. Onneksi jätkät hoitivat alivoimapelin hyvin, Mäenalanen sanoi Capital One Arenalla.

– Pelattiin yksi sarjan parhaista peleistä tänään. Kaikki pelit olivat aika samanlaisia. Kotijoukkue sai aina hyvän alun ja muutaman maalin eteen. Mutta sinnikäs joukkue ollaan. Tasoihin tultiin ja lopulta ohi.

Mäenalanen, 24, pelaa ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa. NHL:n runkosarjassa hän esiintyi 34 ottelussa, ja Stanley Cupin pudotuspeleistä löytyy nyt kokemusta neljän ottelun verran. Islandersia vastaan saattaa pelejä kertyä lisää.

– Islanders on ehkä vähän samantyylinen joukkue kuin me. Karvaa rajusti ja tekee hommia.

– Onhan se mukavaa, että tulee suomalaisia vastaan. Siellä voi vähän taistelua ja kaksinkamppailuita tulla, Mäenalanen ennakoi.


NY Islandersin ja Carolina Hurricanesin välinen ottelusarja alkaa Brooklynissä Suomen aikaa lauantain vastaisena yönä. Ottelusarjan voittaja pelaa NHL:n itäisen konferenssin finaaleissa joko Boston Bruinsia tai Columbus Blue Jacketsia vastaan.

Pasi Tuominen
Washington, D.C.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä