Stanley Cupin finaalit 2019: Viisi pointtia ensimmäisestä loppuottelusta

Maailman parasta jääkiekkoa pelattiin 60 tehokkaan peliminuutin verran Bostonissa maanantaina. Kotijoukkue Boston Bruins voitti Stanley Cupin finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa St Louis Bluesin maalein 4-2.

Seuraavassa viisi pointtia ensimmäisestä loppuottelusta.

1. Blues pelasi hyvin 21 minuuttia. Se ei voi eikä saa riittää otteluvoittoon Stanley Cupin finaaleissa. Kahdessa viimeisessä erässä laukaukset menivät Bruinsin hyväksi 30-12. Bruinsin hyvyyttä? Kyllä, mutta Blues antoi vastustajalleen kaikki mahdollisuudet tulla mukaan peliin.

2. Bruins saavutti toteuttamisen tason ja pysyi siinä. Boston joutui huilaamaan ennen finaaleja liian pitkään, ja se näkyi tahmeutena. Kun joukkue vihdoin pääsi suunnitelmansa mukaiseen pelaamiseen, jälki oli todella hyvän näköistä. Viime hetkilläkään Boston ei erehtynyt heittämään pitkää kiekkoa, vaan pystyi pelaamaan kontrolloidusti.

3. Suoritusvarmuus oli molemmilla joukkueilla ajoittain hakusessa. Kummankin puolustus joutui moneen kertaan pinteeseen kovan karvauksen paineessa. Vähäiseltäkin näyttävät harhat voivat aiheuttaa kohtalokkaita takaiskuja ja ratkaista koko sarjan. Pienet asiat oikein – siinä haastetta itse kullekin seuraaviin matseihin.

4. Maalivahtipeli ei vielä noussut ykkösaiheeksi. Bluesin Jordan Binnington ja Bruinsin Tuukka Rask voivat nukkua yönsä rauhassa. Perfektionisti Raskia tosin varmasti harmittaa, kun molemmat maalit tulivat mailakäden puolelta.

5. Erikoistilanteet ovat Bostonin avain onneen. Bluesilla ei ole varaa tyhmiin jäähyihin. Oskar Sundqvist sellaisen kuitenkin otti, ja Bruinsin oivallinen ylivoimapeli taikoi tuiki tärkeän 2-2-tasoituksen.

Finaalisarjan alla ennakoin Bostonin hyökkääjää Sean Kuralya yhdeksi ratkaisuhahmoista. Maanantaina roolihyökkääjä teki voittomaalin.

– Yritän vaan pelata kovaa, hyvä, että laukaus meni sisään. Pystyimme parantamaan pelaamista ottelun kuluessa. Stanley Cupin voittaminen käy välillä mielessä, mutta pitää vaan keskittyä seuraavaan matsiin. Mikään ei ole ratkennut ennen viimeistä pillinvihellystä, Kuraly niputti NBC:n haastattelussa.

Kaikkiaan avausfinaali oli viihdyttävä. Vauhtia, energiaa ja kovia taklauksia riitti. Lisäherkkuina muutamat näyttävät yksilösuoritukset. Toinen finaaliottelu pelataan Bostonissa keskiviikkona.

Pasi Tuominen, New York