Alku on vaikea, mutta Kaapo Kakko voi rohkaistua Mikko Rantasen NHL-esimerkistä

Jääkiekkoilija Kaapo Kakon alkukaudessa on odotettua laimeampi maku, mutta tiistaina NHL-tulokas sai hieman uutta nousua kotiottelussa Arizona Coyotesia vastaan.

Kakko kirjautti NHL-uransa ensimmäisen syöttöpisteen. Samalla syntyi hänen ensimmäinen pisteensä ylivoimapelissä. Coyotes kuitenkin voitti lopulta jatkoajalla maalein 3-2.

Ongelmat: Kakolle kertyi peliaikaa vain 9.51. Se on hänen nuoren uransa selkeästi alhaisin noteeraus. Lisäksi valmentaja David Quinn pudotti turkulaishyökkääjän kakkosylivoimaan.

Mielenkiintoista on luvassa torstaisessa kotiottelussa Buffalo Sabresia vastaan. Kaapo on pääsemässä ykkösketjuun. Keskiviikkona treeneissä ykkönen luisteli koostumuksessa Kakko – Mika Zibanejad – Chris Kreider.

Kakko lähti Pohjois-Amerikkaan kovimmalla suomalaisrummutuksella sitten Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven. New York Rangers varasi Kakon NHL:ään koko draftin kakkosena. Kotimaisen urheiluyleisön sydämiin Kakko oli pelannut itsensä erityisesti maajoukkuemenestyksen kautta.

Seitsemään ensimmäiseen NHL-otteluun Kakko on onnistunut tekemään pisteet 1+1. Murhetta on kertynyt kiekonmenetyksistä, jotka ovat johtaneet vastustajien tekemiin maaleihin. Sunnuntain pelissäkään ei kulkenut Vancouver Canucksia vastaan.

– En voi tajuta, miten heti ensimmäiseen erään tuli kaksi käsittämätöntä virhettä. Loppuhetkilläkin kun olen päässyt pelaamaan, miinukset ovat vaan paukkuneet. Taistellaan nyt, että pysytään edes kokoonpanossa, Kakko kommentoi.

(Tekemäni haastattelu muuten herätti huomiota Yhdysvalloissa: sen versioivat muun muassa New York Post, USA Today, Newsday ja Forever Blueshirts .)


NHL-uran nihkeä alku ei välttämättä todista mitään, ja siitä paras suomalainen nykyesimerkki on Mikko Rantanen. Rantanen (ykköskierroksen varaus 2015) ei saanut avauskaudellaan mitään aikaiseksi Colorado Avalanchessa. Hän vietti ensimmäisen kautensa lähes kokonaan AHL:ssä. Nyt neljä vuotta myöhemmin hän lukeutuu NHL:n parhaisiin hyökkääjiin.

Toisaalta Patrik Laine, Aleksander Barkov ja Sebastian Aho näyttivät tasonsa heti kättelyssä. Seuraavassa pikakatsaus eräiden suomalaishyökkääjien avauksiin NHL:ssä.

Pasi Tuominen, New York
Twitter

NHL: Suomalaisia hyökkääjiä 2013–2019

Tehopisteet uran 7 ensimmäisessä ottelussa

Patrik Laine 6+2

Aleksander Barkov 2+3
Sebastian Aho 0+5

Mikael Granlund 1+2
Jesperi Kotkaniemi 0+3

Joonas Donskoi 1+1
Jesse Puljujärvi 1+1
Eeli Tolvanen 1+1
Kaapo Kakko 1+1

Teuvo Teräväinen 0+0
Mikko Rantanen 0+0