Rasmus Ristolainen NHL-siirtospekulaatioista: ”Tänään ollaan täällä, huomenna ei tiedä, missä”

Kuva: Ristolainen neuvonpidossa pakkipari Jake McCaben kanssa

NEW YORK (East Side Media) Jääkiekkoilija Rasmus Ristolaisen NHL-ura on ollut rankka, mutta juuri nyt Buffalo Sabresissa on hyvä olla.

Sabres on edennyt tappiollisesta kaudesta toiseen. Nyt luottopuolustaja Ristolaisen seitsemännellä kaudella joukkue tekee vihdoin tulosta. Uuden valmentajan Ralph Kruegerin arvo nousee suomalaispuolustajan mielestä suureen rooliin.

– Vihdoinkin saatiin tuon tason valmentaja. Hän on yksi parhaista, ellei paras valmentaja urani aikana, Ristolainen kertoi tavatessamme torstaina New Yorkissa.

– Hän on tuonut joukkueeseen itseluottamusta, ryhtiä ja miehekkyyttä. Hän on laittanut vuotaviin paikkoihin tupot. Krueger ymmärtää pelistä paljon ja on hyvä ihmisten kanssa.

Jatkuva häviäminen ja hyytävät miinuslukemat (uran aikana peräti –144) käyvät väkisinkin hermon päälle. Ristolainen, joka on vastuuntuntoinen ja johtamishaluinen pelaaja, ei ole voinut välttyä ajatukselta maisemanvaihdoksesta. Monet pelaajan uraa läheltä seuranneet olivat viime kauden jälkeen varmoja, että nyt sellainen tulee.

– Minun päätäntävaltaani ei kuulu, kuka liikkuu ja mihin. En mieti sitä asiaa (seuranvaihtoa), koska sen eteen en pysty mitään tekemään. Tänään ollaan täällä, huomenna ei tiedä, missä.


Torstaina Buffalo Sabresin suomalaiset puolustajat Rasmus Ristolainen ja Henri Jokiharju olivat varmistamassa, että Kaapo Kakon kylmä NHL-putki jatkuu. Kakon edustama New York Rangers voitti kotiottelussaan Sabresin maalein 6-2. Kakko pysyi kuitenkin nollilla. Ristolainen tuntee Kakon metkut, ovathan molemmat turkulaisia pelimiehiä.

– Aina minimitavoite suomalaisia kavereita vastaan on se, että pidän ainakin huolen, ettei yksikään kierrä. Muuten tulee pitkä kesä Turussa, Ristolainen lohkaisi heti pelin jälkeen Madison Square Gardenissa.

– TPS:ssä ja kesäharjoittelussa kun olen nähnyt häntä, niin hyvä pelaaja hän on ja hyvässä kunnossa. Varmasti iso osa Rangersin tulevaisuutta.

Ensimmäisessä erässä Kakko pääsi kerran yrittämään hyvässä vauhdissa Ristolaisen ohi yhdellä yhtä vastaan, mutta 24-vuotias suomalaispuolustaja oli sanansa mittainen mies, eikä Kakko saanut edes laukausta aikaiseksi.

Buffalo on avannut kautensa mallikkaasti ja voittanut jo kahdeksan peliä. Torstainen tappio sai ”Ristolta” murska-arvion.

– Tekisi mieli sanoa tämän päivän pelistä paljon, mutta se ei ole tarkoitettu ihmisten ilmoille. Pelasimme sitä jääkiekkoa, josta olemme pyrkineet eroon kuusi vuotta. Pelattiin tosi tyhmästi ja otettiin taas yksi askel taaksepäin.

Täksi kaudeksi Ristolainen sai suomalaisen pelikaverin, kun nuori Henri Jokiharju siirtyi Chicago Blackhawksista.

– En tuntenut häntä oikeastaan ennestään, joten minulle hän oli positiivinen yllätys. Itsevarma kaveri, joka on tullut miehekkäästi joukkueeseen sisään.


Chicagossa Jokiharju debytoi vuosi sitten. Ensimmäinen NHL-kausi sujui kohtuullisen hyvin, mutta puolustaja osasi odottaa seuranvaihtoa.

– Vähän siinä laskeskelin yksi plus yksi… kun Olli Määttä ja Calvin de Haan tulivat kesällä Chicagoon, ajattelin, että nyt tulee Jokiharjun pojalle treidi, Jokiharju kertoi torstaina.

– Viime kauden jälkeen palattuani Suomeen kerroin perheellekin, että nyt on sellainen juttu, että voi treidi tulla. Oli vaan sellainen fiilis. Ja sitten tuli soitto.

Jokiharju, 20, ei silti pane pahakseen. Nyt Buffalossa peli kulkee sekä itsellä että joukkueella.

– Positiiviset fiilikset. Olen päässyt hyvin pelaamaan. Parempi itse asiassa olla täällä, tykkään tästä organisaatiosta. Ja ihan kiva, että on toinen suomalainenkin joukkueessa.


NHL-kausi on vielä niin tuore, että katseet kiinnittyvät tiukasti kenttätapahtumiin. Taustalla porisee silti parikin kuumaa perunaa: NHL:n työehtosopimus sekä taalaliigan mahdollinen osallistuminen olympialaisiin. Ristolainen ei juuri seurannut taannoista sopimuskeskustelua.

– Työehtosopimusasioista tietoni on oikeastaan nolla. Pitäisi ottaa enemmän itse selvää. Ilmeisesti kesällä saatiin kuitenkin homma kuntoon, ettei ensi kaudella tule lockoutia (työsulkua). Tietysti kaikki haluavat pelata koko ajan, joten toivottavasti homma saadaan kuntoon jatkossakin, Ristolainen sanoo.

– Olympialaisissa olisi varmasti hienoa edustaa Suomea, ja se olisi varmasti hieno urheilutapahtumanakin. Aina se on kiva kokoontua ja pelata Suomen paidan puolesta. Minulla on ollut kaikennäköistä, etten ole aina päässyt edustamaan Suomea. Yhden World Cupin pelasin, mutta MM-kisoissa ei ole paljon näkynyt. Toivottavasti olympialaisiin pääsen.

Rasmus Ristolaisen ja Buffalo Sabresin välinen NHL-sopimus on voimassa kesään 2022 asti. Hänen palkkakattorasitteensa on 5,4 miljoonaa dollaria. Se on korkea siihen nähden, että pelaaja on jäänyt miinukselle jokaisella kaudellaan. Toisaalta Ristolainen on nakutellut yli 40 tehopistettä neljä kautta putkeen ja osoittanut pystyvänsä pelaamaan todella korkeita minuuttimääriä illasta toiseen. Jos uusi ottaja löytyy, seuran täytyy tosissaan haluta juuri tämä mies joukkueeseensa.

Pasi Tuominen, New York
Twitter