Valtteri Filppula kantaa suuren vastuun toisella Detroit-komennuksellaan – rinnalla ykköskierroksen varaukset

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä

NEWARK, NEW JERSEY (East Side Media) Valtteri Filppula on huolestunut mies, ja syystä. Filppulan edustama NHL-joukkue Detroit Red Wings kyntää liigan pohjilla.

Lauantaina Red Wings kaatui New Jersey Devilsin hallissa maalein 1-5. Joukkueen saldo – seitsemän voittoa ja 18 tappiota – vie 31 joukkueen sarjassa vihoviimeiselle tilalle.

Filppula tiedetään hyväntuuliseksi herrasmieheksi, mutta juuri nyt on hänenkin vaikea repiä tilanteesta huumoria. Kokenut hyökkääjä kantaa ilmiselvästi ja aidosti huolta koko ryhmän puolesta.

– Nyt ollaan kyllä aikamoiseen kuoppaan itsemme kaivettu. Pitää alkaa nopeasti pelata paremmin, saada voittoja ja nousta sarjataulukossa, Filppula järkeili pelin jälkeen Newarkissa.

– Pelejä on vielä hyvä määrä jäljellä. Kun voitoista tulee vain kaksi pistettä, ei muita jengejä ole niin helppo ottaa kiinni. Jos jotain positiivista haetaan, niin nuori jengi ainakin saa tärkeätä kokemusta. Vastoinkäymiset toisaalta kasvattavat.


Prudential Centerissä joukkueet pelasivat tasaväkisesti runsaat kaksi erää, mutta sitten Red Wingsin virheily alkoi kostautua. Vierasjoukkue pystyi kohtuullisiin suunnanvaihdoksiin; hyökkäyssiniviivan tultua vastaan keinot loppuivat kuitenkin pian.

– Alkuun emme niin huonosti pelanneet, mutta sitten alkoi tulla vastustajalle maaleja. Kun tietäisi, mistä johtuu, mutta pahoja virheitä tulee. Sitten vastustaja saa läpiajoja ja muuta.

Detroitin uudessa kakkosketjuversiossa Filppula sai laidoilleen Robby Fabbrin ja Andreas Athanasioun. Molemmat ovat ensimmäisen kierroksen NHL-varauksia kesältä 2014, joten potentiaalia löytyy. St Louis Bluesista hiljattain hankittu Fabbri on tullut hyvin kuvioon mukaan.

– Hän on kyllä hyvä kiekon kanssa. Osaa syöttää ja tehdä maaleja. Kiva, että on tuollaiset kaverit laidoilla.

– Ei ollut hirveän ihmeellinen peli meidän ketjultamme, vaikka jonkin verran saimme paikkoja. Ei oltu hirveästi omissa, mutta ei sitten niidenkään päässä. Koska meille tulee niin paljon peliaikaa, pitäisi saada hyökkäyspäässä tehoja. En tiedä miten, mutta tuntuu, että aina vaan soi omissa, Filppula sadatteli.


Vaikka joukkue taapertaa tappiokierteessä, Filppula viihtyy toisella komennuksellaan Detroit Red Wingsissä.

Filppula pelasi ensimmäiset NHL-kautensa (2005–2013) Detroitin punavärien puolesta. Huippusuoritus tuli kesällä 2008, jolloin Filppula pääsi nostamaan kauden päätteeksi Stanley Cupia. Tampa Bayn, Philadelphian ja New York Islandersin kautta Filppula palasi täksi kaudeksi autokaupunkiin.

NY Islanders -kauden jälkeen hyökkääjästä tuli rajoittamaton vapaa agentti. Kahden vuoden mittainen sopimus Detroitiin syntyi heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä eli 1. heinäkuuta.

– En ollut aloitteellinen, mutta kun mahdollisuus tuli, heti se kiinnosti. Sitten kaikki meni aika nopeasti. Olen kyllä tyytyväinen valintaan. Detroitiin oli kiva tulla. Seurana se on tuttu, mutta paljon tuttuja jätkiä ei ole enää pelikavereina. Kaikki on mennyt hyvin, kun vaan voitettaisiin vähän enemmän…

Detroitin Joe Louis Arena oli aikoinaan vierasjoukkueille melkoinen kauhukabinetti, mutta NHL-pelit siellä loppuivat kaksi vuotta sitten. Nyt Red Wingsin kotina toimii uusi ja uljas Little Caesars Arena.

– ”Joe” oli meille tosi hyvä kotihallina. Mutta aika hienot puitteet on nyt. Varmaan viisi kertaa isommat tilat kuin aiemmin. On kyllä hieno halli, Filppula suitsuttaa.


Kuluvalla kaudella Filppula, 35, on koonnut 11 tehopistettä (3+8). Kaikkiaan hänellä on tilillään 973 NHL-ottelua ja 166 Stanley Cupin pudotuspeliottelua. Suomalaisista enemmän pudotuspelikamppailuita on vain Jari Kurrilla ja Esa Tikkasella.

Hockey Fights Cancer

Jääkiekon NHL edistää tänäkin vuonna marraskuun ajan syöpätietoisuutta teemalla ”Hockey Fights Cancer”.

Lauantaina New Jersey Devils isännöi vuotuisen HFC-iltansa. Ottelun jälkeen Filppula hiljentyi vakavan asian edessä.

– On minullakin ollut tuttavapiirissä syöpää. Kyllä tuntuu, että sitä on nykyisin paljon, ihan liikaa. Onneksi sairautta osataan tänä päivänä aika hyvin parantaakin, NHL-veteraani totesi.

Devilsin kotiottelussa selviytyjät pääsivätkin valokeilaan. Seremoniallisen aloituskiekon pudotti 10-vuotias Grace Eline, joka on taltuttanut aivosyövän. Hän teki Devilsin kanssa päivän mittaisen sopimuksen ja piti puheen joukkueen pelaajille. Ottelun alla Yhdysvaltain kansallislaulun esitti newjerseyläinen artisti Samantha Blossey, jonka rinnalla seisoivat hänen vanhempansa – syövän peitonneita molemmat.

Devilsin 18-vuotias tähtitulokas Jack Hughes tähdensi, että välillä on ajateltava muutakin kuin jääkiekkoa.

– Hyvä muistaa, että maailmassa on suurempia ongelmia kuin joukkueemme tulokset. Ei saa mennä laput silmillä, vaan on muistettava suuremmat asiat. Kun Grace oli päivän joukkueemme mukana, kaikki inspiroituivat katsomaan maailmaa avoimemmin, kommentoi Hughes.

Pasi Tuominen
Newark, New Jersey
Twitter