Olli Määttä, ihan vaan perusasioiden sankari

NHL-jääkiekkoilija Olli Määtässä viehättää erityisesti perusasioiden kunnioittaminen. Hän ei ole niin taitava kuin Erik Karlsson, niin nopea kuin Kris Letang tai niin vahva kuin Shea Weber. Sen sijaan hän on Olli Määttä, oman tehtävänsä tunnollisesti täyttävä puolustaja.

Määttä on 23-vuotiaana jo kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja ja maailman parhaan seurajoukkueen Pittsburgh Penguinsin luottopuolustaja. Hänen kohdallaan voi turvallisesti sanoa, että mitään ei ole tullut ilmaiseksi.

Nuorella urallaan Määttä on joutunut tappelemaan jos jonkinlaisten loukkaantumisten kanssa. Vuonna 2014 tuli iso mietinnän paikka, mutta sekään ei nuorenmiehen maailmaa pysäyttänyt. Määtän kilpirauhasesta poistettiin syöpäkasvain. Hän palasi joukkueen vahvuuteen vain kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen.

Juuri nyt Määtän tilanne urheilijana näyttää paremmalta kuin koskaan. Juttelimme tuokion New Yorkissa, kun Määtän edustama Pittsburgh oli kaatanut NY Rangersin jatkoajalla 5-4.

– Tosi mukavaa, kun sain harjoitella kokonaisen kesän terveenä ensimmäisen kerran pitkään aikaan. Kesä oli lyhyt, mutta se tuntui pidemmältä kuin pariin vuoteen. Kun alla oli hyvä treenikesä, jo training campilla (harjoitusleirillä) tuntui hyvältä.

NHL:n perusasioita ei opita Suomen hehtaarikaukaloissa. Määttä lähti jo kuusi vuotta sitten Pohjois-Amerikkaan ja pelasi kaksi täyttä juniorikautta Kanadan maineikkaassa London Knights -seurassa.

– Se oli ehdottomasti kielen ja kulttuurin kannalta iso asia. Olisi ollut tosi iso juttu tulla Suomesta nuorena poikana suoraan NHL:ään. London oli siinä tavallaan väliporras, Määttä kertaa.

– Pelillisesti siellä oli hyvä totutella pieneen kaukaloon. Londonin hyvä organisaatio antoi kyllä kaikki aseet menestykseen. Aikansa meni ennen kuin oma pelaaminen alkoi muuttua. Sen kyllä oppi, että pienessä kaukalossa kaiken pitää tapahtua vähän nopeammin.

Varsinkin, kun NHL ei pidä olympiataukoa, on hyvä keskittyä olennaiseen. Määtän edustama Pittsburgh Penguins on tällä vuosituhannella ainoa joukkue, joka on voittanut Stanley Cupin perättäisillä kausilla. Määttä uskoo mestaruuteen numero kolme.

– Tällä hetkellä kaikki ajattelevat ehdottomasti joukkue edellä. Joukkueen ydin on pysynyt, vaikka vaihtuvuuttakin on.

– Meillä on taas mahdollisuudet voittaa mestaruus. Voi kysyä keneltä tahansa, mestaruus on jokaisella tähtäimessä ja se on jokaisen ykköstavoite. Siinä jäävät henkilökohtaiset tavoitteenasettelut taakse, Olli Määttä naulaa.

msg

Madison Square Garden, urheilun kehto Manhattanilla