Patrik Laineella viisi osa-aluetta, joilla pitää parantaa

Sophomore jinx, kaksi sanaa, joita NHL–jääkiekkoilijat kavahtavat. Termillä viitataan toisen kauden kiroukseen. Monet tulokaskaudellaan häikäisseet pelaajat ovat joutuneet jinxin kokemaan. 

Winnipeg Jetsin hyökkääjä Patrik Laine on merkkauttanut toisella NHL-kaudellaan 11 pelissä kuusi pistettä (4+2). Saldo ei oikeuta pelaajan kategorisoimista jinx–laariin, mutta on liigan maalintekokärki jo kaukana – Nikita Kutsherov (13), John Tavares (11) ja Aleksandr Ovetshkin (10) ovat jo mätkineet kaksinumeroisille luvuille.

Neljä viime ottelua Laine on kolunnut pisteittä. Suomalaisen urheilumedian otsikkokuningas on herättänyt huomiota lähinnä yhteenotoistaan Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin kanssa. Tiistaina puhutti huitominen, jonka kohteeksi joutui Minnesota Wildin Marcus Foligno.

Patrik Laine © NHL
Patrik Laine © NHL

Jo viime kaudella kävi selväksi, että Laine elää Mark Scheifelen rinnalla pelaamisesta. Juuri nyt Laine ei kuitenkaan kuulu joukkueen ykkösketjuun.

Seuraavassa siihen muutama syy.

Nokkimisjärjestys. Jo kauden alla päävalmentaja Paul Maurice julisti, että hänen joukkueensa tärkeimmät hyökkääjät ovat sentteri Mark Scheifele ja laitahyökkääjä–kapteeni Blake Wheeler. Ykkösketjun kolmanneksi pyöräksi sopii parhaiten hyökkääjä, jolla on erilainen arsenaali kuin Laineella.

Blake Wheeler. Niin kauan kuin Jets voittaa ja Wheeler esittää nähdyn kaltaisia otteita, Laineella ei ole asiaa ykköseen. Harjoitusotteluissa Maurice peluutti ajoittain ’superketjua’ Laine–Scheifele–Wheeler. Siinä kuitenkin aina jompikumpi laitahyökkääjistä joutuu rooliin, joka ei edesauta täysien tehojen saamista pelaajasta irti. Toisin sanoen: Wheeler ja Laine ovat liian samankaltaisia pelaajia.

Pelaaminen täysin kentällisin. Kauden 11 ottelussaan Laine on tehnyt kaksi maalia tasa- tai täysin kentällisin. Ylivoimamaalit ovat luonnollisesti hänen bravuurinsa, mutta viidellä viittä vastaan on synnyttävä paljon parempaa jälkeä. Nykyasetelmasta Laineella on melkoinen urakka osoittaa olevansa Wheeleriä parempi vaihtoehto ykkösketjuun.

Tilannenopeus. Laine on hyvä luistelija, mutta hänen lähtönopeutensa ei häikäise. Kunnon menoon pääseminen vaatii vielä liikaa aikaa ja tilaa. Scheifele on nopea kaveri käänteissään ja ratkaisuissaan. Kun namusyöttö lähtee, oikean laitahyökkääjän pitää jo olla parhaalla maalintekosektorilla. Viime otteluissa muiden kärryiltä putoaminen on näyttänyt huolestuttavalta. Puutteita voi korjata paremmalla sijoittumisella ja ennakoivammalla pelaamisella. Ei tosin ihan helppo juttu.

Tilannekovuus. Vaikka voimaa on enemmän kuin viime kaudella, tulokset lähellä laitoja ja muissa ahtaissa tiloissa ovat vaatimattomia. Aivan liian harvoin Laine tulee tiukoista tilanteista kiekon kanssa tai pystyy toimittamaan pelivälineen omille. Varsinkin äskettäisessä Columbus Blue Jackets –ottelussa Laine oli suorastaan veltto – keskittymistä ja omistautumista vähäpätöisiltäkin tuntuviin tilanteisiin vaaditaan.

Vaikea tilanne on vain vaihe. Laineesta ollaan tekemässä hyvää vauhtia aiempaa monipuolisempaa jääkiekkoilijaa. Täytyy muistaa hänen olevan vasta 19-vuotias. Kroppa muuttuu edelleen, ja henkiset ominaisuudet kehittyvät. Asiat loksahtavat paikoilleen ennen pitkää. Sitä odotellessa maksetaan vähän oppirahoja – flopiksi Laine tuskin sentään suostuu.

East Side Median urheilutoimituspalvelut