NHL:n viimeinen siirtopäivä lähenee – suomalaisia on liikekannalla

EAST SIDE MEDIA – Jääkiekon NHL:ssä viimeinen siirtopäivä – ”Deadline Day” – koittaa maanantaina 24. helmikuuta. Seuraavassa katsaus suomalaisiin pelaajiin, joilla saattaa viimeistään silloin joukkue vaihtua.

Viime vuosina viimeinen siirtopäivä on kärsinyt inflaatiota aika lailla, sillä moni NHL-seurajohtaja on oppinut läksynsä. Jos kaupat jättää viime tinkaan, voi syntyä huutokauppaefekti: kun aika on loppumassa ja epätoivo alkaa hiipiä puseroon, pelaajan hinta voi nousta kohtuuttoman korkeaksi. Niinpä suurimmat kaupat tahtovatkin nykyisin syntyä muulloin kuin deadlinen jo painaessa päälle.

Vilkkaat siirtomarkkinoista on kuitenkin luvassa. Kovan tason pelimiehiä on tarjolla ”vuokrapelaajiksi”, ja moni joukkue tarvitsee balanssimuutoksia – esimerkiksi puolustajan vaihtamista hyökkääjään.

Ja nyt niihin suomalaisnimiin…

Sami Vatanen – New Jersey Devils

Siirtokauden kuumin suomalaisnimi tulee New Jerseystä. Carolina Hurricanes, Toronto Maple Leafs ja Vegas Golden Knights ovat vain joitain Vatasesta kiinnostuneita organisaatioita. ”Treidattavuus” on jyväskyläläisellä huipussaan: Devils on valmis kauppaan, pelaajalla on menossa viimeinen sopimusvuosi, palkkakattorasite ei ole liiallinen ja kaveri pelaa elämänsä parasta jääkiekkoa. Maiseman vaihtuminen olisi paras vaihtoehto sekä seuralle että pelaajalle.

Vatanen East Side Medialle joulukuussa: ”Jos annat kaikkesi ja pelaat hyvin, saat hyvän sopimuksen. Se on niin yksinkertainen juttu. Totta kai sopimusasiat välillä tulevat mieleen, kun on viimeinen sopimuskausi menossa. Mutta silloin, kun kiekko on jäässä tai hallilla ollaan treenaamassa, ei sitä sillä tavalla mieti”

Kasperi Kapanen – Toronto Maple Leafs

Torontossa on kuohunut niin pelaaja-, valmentaja- kuin GM-rintamilla, mutta jotenkin vaan Kapanen on pysynyt rattailla ja jokseenkin vastuullisessa roolissakin. Nyt kun Leafs tarvitsee kipeästi laatua puolustukseensa, tulee hyökkääjä Kapasesta mitä otollisin pelinappula. Verrattain alhainen palkkakattorasite, hyvä tulevaisuusarvo, laatupelaaja, sopeutuvainen tyyppi. Eräskin villi huhu asetteli Kasperia jo Connor McDavidin rinnalle Edmontoniin.

Mikael Granlund – Nashville Predators

Ei olisi suurikaan ihme, jos MG pukee kolmannen eri NHL-paitansa vuoden sisään. Hän on saanut paljon vastuuta Predsissä(kin), mutta tulokset eivät huimaa. Viimeiset Minnesota-vuodet toki näyttivät, että taitohyökkääjä on löytänyt tasonsa. Kun oikea osoite löytyy, ”Grannylla” voi olla edessään todella mielenkiintoinen kevät pudotuspeleineen. Huhuissa liikkuu ainakin Philadelphia Flyers.

Rasmus Ristolainen – Buffalo Sabres

Viime kesänä treidi näytti jo varmalta. Ralph Kruegerin tuleminen Sabresin valmentajaksi palautti kuitenkin puolustajan mielenkiinnon sapelipaitaan. Nyt kun pudotuspelit lähenevät, kysyntää löytyy pelaajalle, joka on todistanut pystyvänsä uurastamaan valtavia minuuttimääriä verrattain hyvin tuloksin. Ristolaisen uran plus-miinusmerkintä (-143) kertoo vähän miehestä mutta paljon joukkueesta, jossa hän on pelannut.

Ristolainen East Side Medialle lokakuussa: ”Minun päätäntävaltaani ei kuulu, kuka liikkuu ja mihin. En mieti seuranvaihtoa, koska sen eteen en pysty mitään tekemään. Tänään ollaan täällä, huomenna ei tiedä, missä”

Jesse Puljujärvi – Edmonton Oilers

Kyllä, vaikka päällä on kärppäpaita, NHL:ssä ”Pulju” on edelleen Edmontonin miehiä. Äijä ei liikahda nyt mihinkään, mutta pelaajaoikeudet saattavat tehdä niin. Kiinnostusta on riittänyt – ainakin Carolina Hurricanesilta ja New York Rangersilta – mutta todennäköisemmin hyökkääjä vaihtaa omistajaa vasta kesällä. Tällä hetkellä moni NHL-joukkue tekee jälleenrakennusta, jollaiseen Pulju voisi osoittautua tärkeäksi palaseksi.

Pinnan alla kuplivat…

Mikko Koskinen? Edmontonin menestys ei ole maalivahti Koskisesta kiinni, mutta tasoon nähden liiallinen palkkakattorasite (4,5 miljoonaa) varmistanee, ettei halukkaita löydy. Mikko Koivu? Koivu ei voita Minnesotassa Stanley Cupia, joten nyt sopimuksen lähestyessä loppuaan paras palvelus, jonka Wild voi tehdä, on kaupata/vuokrata Koivu cuphaastajaan. Mikäänhän ei estä seuraikonin paluuta Minnesotaan ensi kaudeksi. Farmipelaajat? Joskus, eikä kovin harvoinkaan, farmipelaajat päätyvät kylkiäisiksi suurempiin kauppoihin. Otto Koivula, Kalle Kossila ja Janne Kuokkanen saattavat olla likvidiä tavaraa.

Pasi Tuominen, New York
Twitter

– – – – –

East Side Median uutisia: oivallinen New York Rangers -sivusto Forever Blueshirts kutsui toimittaja Pasi Tuomisen haastatteluun käsittelemään Rangers-tulokas Kaapo Kakkoa. Aiheina olivat henkiset ja pelilliset ominaisuudet sekä lähitulevaisuuden näkymät. Lue haastattelu tästä.