“Totta kai sen tiedostaa” – Mikael Granlundilla uusi vuosi, uudet NHL-siirtospekulaatiot

NEWARK, NEW JERSEY (East Side Media) Turha väittää, että Mikael Granlundin NHL-ura olisi mennyt käsikirjoituksen mukaan.

Runsaat seitsemän vuotta sitten MG tuli Pohjois-Amerikkaan hurjan rummutuksen säestämänä. Moni on jo unohtanut, että hän oli aikansa Patrik Laine tai Kaapo Kakko.

Kun taitavan, mutta fyysisesti heppoisen kaverin NHL-pelit eivät menneetkään kuin sadussa, Minnesota Wildin uskottiin jo tehneen virheen. Siirtospekulaatiot hänen ympärillään alkoivat uskomattoman nopeasti; ne jatkuivat, vaikka Granlund vihdoin löysi loistavan tason viimeisinä Wild-vuosinaan.

Vajaa vuosi sitten siirto kuitenkin tuli: Granlund matkasi Minnesotasta Nashville Predatorsiin.

Kun tullaan helmikuuhun 2020, Mikael Granlund lukeutuu jälleen kerran kuumimpiin suomalaisnimiin NHL:n kiihtyvillä siirtomarkkinoilla. Hyökkääjä pitää kuitenkin katseensa tiukasti päivittäisessä tekemisessä.

Granlundilla kuluu viimeinen sopimusvuosi eli hän on potentiaalinen ”vuokrapelaaja”. Mahdollisen ostajan/vuokraajan riski on pieni, koska pelaajasta pääsee halutessaan automaattisesti eroon sopimuksen umpeutuessa kesällä. Juuri vuokrapelaajat ovat kuumaa kamaa NHL:n siirtotakarajan (24. helmikuuta) lähestyessä.

Granlund myöntää, ettei sopimuksen häämöttävää loppumista ja mahdollista seurasiirtoa voi täysin unohtaa.

– Totta kai sen tiedostaa, mutta ei se saa vaikuttaa tietenkään tekemiseen, Granlund kertoi torstaina New Jerseyssä.

– Se on asia, jolle ei voi itse mitään tehdä. Tärkeintä on, että nyt on hauskaa pelata jääkiekkoa. Mennään päivä kerrallaan ja katsotaan, mitä aika tuo tullessaan.


Granlund tuli Pohjois-Amerikkaan syksyllä 2012. NHL:ssä vallitsi työsulku, joten pelit käynnistyivät AHL:n Houstonissa. Pitkän taaperruksen jälkeen viimeiset Wild-vuodet olivat häneltä upeat, mutta Nashville-siirron jälkeen ovat tehot olleet tiukassa.

– Tuossa oli kyllä vähän vaikeampaa ja tuntui, ettei oikein millään pääse mukaan vauhtiin. Mutta nyt viime aikoina oma peli on parantunut huomattavasti. Erittäin kivaa pelata! Toivottavasti pystymme jatkamaan tähän tyyliin ja saamaan lisää voittoja, sanoi Granlund viitaten 6-5-vierasvoittoon New Jersey Devilsistä.

On ilo todeta, että Granlundin pelaaminen näyttää paremmalta kuin aikoihin. Nashville Predatorsissa hän uurastaa nyt ykkösketjun laitahyökkääjänä. Keskiviikkona Nashville kävi hakemassa makean vierasvoiton Washington Capitalsilta, ja torstaina seurasi voitto New Jersey Devilsin hallissa. Devils-voitto ei tullut helpoimman kautta. Tulos varmistui voittomaalikilpailussa.

– Joo, vähän erikoinen peli, kun tulee tuommoisia maalimääriä. Tosin nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, ettei ole väliä, millä tavalla voittoja tulee. Kaikki otetaan vastaan. Molemmissa peleissä lähdettiin kolmanteen erään tappioasemasta, mutta pystyttiin kaivamaan voitot. Tosi tärkeää henkisellä puolella.

Viime kamppailuissa ”Granny” on viilettänyt Ryan Johansenin ja Matt Duchenen ketjukaverina. Torstaina Granlundin jääajaksi tuli 23.02. Se on hänen ennätyksensä Predators-paidassa. Ottelussa kukaan muu hyökkääjä ei pelannut yhtä paljon.

– Kiva pelata, kun pääsee samaan ketjuun hyvien jätkien kanssa, ja muutenkin vastuuta tulee paljon.

– Uuden valmentajan myötä (John Hynes tuli irtisanotun Peter Lavioletten tilalle) systeemi on totta kai muuttunut vähän. Hän peluuttaa vähän eri lailla ja niin edelleen. Olen tykännyt kyllä paljon.

Predatorsissa Granlundin ruutuun kuuluu ykkösketjuvastuun lisäksi pelaaminen sekä yli- että alivoimamiehityksissä. All-Star-tauon jälkeen suomalaishyökkääjä antoi heti todisteet nykykunnostaan: hän iski maalin niin Torontoa kuin Washingtonia vastaan.

– Tauolla vähän huilattiin ja tehtiin pikku reissua. Vähän kiekosta irti ja sitten pirteänä takaisin, Granlund kertoi harvinaisesta lomastaan.


Nashville Predatorsin ykkösmaalivahti Pekka Rinne ehti 37 ikävuoteen ennen kuin pääsi todistamaan valmentajanvaihtoa kesken kauden. Peter Laviolette joutui lähtemään päävalmentajan paikalta pian vuodenvaihteen jälkeen, ja tilalle tuli John Hynes. Juuri Devils, jonka Nashville voitti torstaina, oli Hynesin edellinen työpaikka.

– Aika lennosta tuli se vaihto. Omalla uralla ensimmäinen kerta, kun koutsi vaihtuu kesken kauden, Rinne sanaili pelin jälkeen Prudential Centerissä.

– Hynes ei ole lähtenyt hirveästi muuttamaan, miten pelataan, mutta on kyllä päässyt ajamaan omia ideoitaan sisään. Tosi selkeätä tekemistä. Puolustuspelaamiseen ollaan keskitytty tosi paljon, vaikka tämä peli ei ollut kyllä siitä paras esimerkki.

Vaikka Predatorsilla löytyy laatua kaikilla osa-alueilla, tuloskunto on jäänyt odotetusta tuntuvasti. Pudotuspeliviiva ei silti vielä karkaa.

– Meille aika tyypillistä tällä kaudella, että tulee näin paljon maaleja. Tosi tärkeä voitto silti.

– Pelattiin back-to-back-ottelut ja huomasi, että oltiin vähän väsyneitä. Pystyttiin silti taistelemaan. Pariin viime peliin täytyy olla tyytyväinen. Mutta on tämä vaikeata ollut kokonaisuutena, myönsi Rinne.


Mikael Granlund, 27, pelaa kahdeksatta NHL-kauttaan. Kuluvalta kaudelta Granlundilla ovat koossa pisteet 10+8.

Vajaan vuoden takainen NHL-seurasiirto ei ole suinkaan ainoa tuore myllerrys Granlundin elämässä. Esikoispoika syntyi viime helmikuussa, ja heinäkuussa jääkiekkotähti avioitui Emmi Kainulaisen kanssa. Musiikkikaupunki Nashvilleen pesue on asettunut onnellisesti.

– Seutu on oikein hyvä, ja kaupunki erittäin kiva. Perheenä olemme sopeutuneet sinne tosi hyvin. Ei mitään pahaa sanottavaa. Musiikkia en ole hirveästi ehtinyt käydä kuuntelemassa, aika lailla kotona perheen parissa aika kuluu, kertoo Granlund.

PASI TUOMINEN
Newark, New Jersey

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä