Terveys menee edellä, mutta NHL:ää saatetaan vielä pelata – jopa elokuussa

NEW YORK – Kuuluisa Times Square, showbisneksen hornankattila, kumisee autiuttaan lauantai-iltana. Viidennen Avenuen hohdokkaissa tavarataloissa shoppailee korkeintaan muutama turisti. Manhattanin marketeista, noista kaupallisuuden runsaudensarvista, ei saa vessapaperia. Tämä on uutta normaalia kotikaupungissani New Yorkissa.

New York ja Yhdysvallat laajemminkin on kohdannut vahvempansa. Nyt ei määrää USA, vaan USA:ta määrää koronavirus.

Urheilun suurten ammattilaisliigojen (NHL, NBA, MLB, NFL) kokemat vaikeudet tuntuvat nyt mitättömiltä. Vielä viikko sitten jääkiekon NHL ja koripallon NBA jyräsivät voimansa tunnossa, mutta koronaviruksen uhka ymmärrettiin viimein. Keskiviikko 11. maaliskuuta 2020 oli dramaattinen, jopa historiallinen päivämäärä. NBA:n hyllytyspäätös seilasi lippulaivana, jonka vanavedessä muun muassa NHL seurasi heti seuraavana päivänä.


Kausia ei ole vielä peruttu, ja NHL:n johdolla onkin aito, vahva halu jatkaa kautta. Kauden 2019-2020 aikajana venyy jo varmasti – jos kausi jatkuu ensinkään – mutta toisaalta se ei saa vaarantaa seuraavan kauden integriteettiä. Jossain vaiheessa tulee hetki, josta ei ole enää paluuta entiseen, ja NHL:n johtohahmot siirtävät katseensa kauteen 2020-2021.

Sen komissaari Gary Bettman ja kumppanit haluavat välttää. Suhteellisen lyhyen ajan sisään NHL on menettänyt osia kahdesta kaudesta ja yhden kokonaisenkin kauden työehtosopimussotkujen takia.

Toistaiseksi NHL:n mahdollisen paluun ajankohdasta voi esittää vain ja ainoastaan arvauksia. Vaikka koronavirustilanteen realiteetit paljastuvat USA:ssa (ja muualla maailmassa) päivä päivältä uhkaavimmiksi, ovat kovimmat koettelemukset vasta tulossa.


Sunnuntaina viranomainen (CDC) asetti kahdeksan viikon pannan joukkokokoontumisille. Maanantaina tilannetta vielä täsmennettiin. Yhdysvalloissa aloitettiin 15 päivän jakso, jonka aikana viruksen vastaisia toimenpiteitä (kuten sosiaalisten kontaktien välttämistä) kehotetaan noudatettavan tehostetusti.

NHL:n jatkuminen jokseenkin normaalina on luonnollisesti kiinni siitä, milloin suuret joukkokokoontumiset sallitaan. Viidentoista päivän ja kahdeksan viikon jaksot eivät ole mitään takeita siitä, että heti niiden umpeuduttua käänne positiiviseen olisi ratkaiseva. Sen sijaan niillä pyritään siihen, että ”koronapiikki” jäisi Pohjois-Amerikassa mahdollisimman matalaksi.

Jopa presidentti Donald Trump on joutunut tunnustamaan tilanteen vakavuuden. Vielä sunnuntaina hän kertoi koronaviruksen olevan loistavasti kontrollissa, mutta maanantaina kannanotto oli jo täysin päinvastainen. ”Virus ei ole kontrollissa missään päin maailmaa”, Trump tokaisi lehdistölle.

NHL tarvitsee aikaa parisen kuukautta pystyäkseen järjestämään uskottavan loppukauden. Liiga on ilmaissut olevansa avoin kaikille mahdollisille formaateille. Suurimmat kysymykset:

  • pelataanko vielä runkosarjaa?
  • lähdetäänkö suoraan pudotuspeleihin?
  • montako joukkuetta pudotuspeleihin pääsee?

Ja luonnollisesti ajoitus. NHL-komissaari Bettman, joka vieraili TSN:n radiolähetyksessä Suomen aikaa tiistain vastaisena yönä, ei suostunut vielä asettamaan ajallisia takarajoja. On jo käynyt selväksi, että NHL on avoin heinäkuussa pelaamiselle – nyt Bettman vihjasi lisäksi, ettei elokuukaan ole poisluettu vaihtoehto.

Kauden ennenaikainen lopettaminen olisi NHL:lle suurempi kolaus kuin vaikka NBA:lle. NBA ei kaadu yhteen menetettyyn kauteen, mutta NHL:ää painavat vieläkin tynkäkausien sekä kokonaisen menetetyn vuoden taakat. Parhaalla skenaariolla NHL voi vielä saada arvoisensa päätöksen kaudelle 2019-2020, joskin se tuntuu kaukaiselta juuri nyt. Ja melko marginaaliselta. Nyt tärkeintä on voittaa yksi modernin ajan suurimmista terveysuhkista – ja kehittää keinot, joilla uudet, saman suuruusluokan uhat torjutaan vastaisuudessa paljon paremmin.

PASI TUOMINEN, NEW YORK