NHL: Stanley Cupin pudotuspelit 2020 – näin pelataan

Tiistaina varmistui, että NHL-organisaatio pyrkii järjestämään Stanley Cupin pudotuspelit myös vuonna 2020. Koska koronaviruspandemia katkaisi kauden maaliskuussa, tilanne on kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Seuraavassa 10 kysymystä ja 10 vastausta, jotka tuovat selkeyttä kesän ja alkusyksyn kuvioihin.

Jatkuuko NHL:n runkosarja?

Ei jatku. NHL:n runkosarja julistettiin päättyneeksi, vaikkei kaikkia otteluita ehditty pelata ennen koronaviruspandemian kärjistymistä.


Pelataanko vuonna 2020 Stanley Cupin pudotuspelit?

Kyllä pelataan, jos terveystilanne sallii.

Montako joukkuetta pudotuspeleihin pääsee ja millä perusteella? Mitkä joukkueet jäävät pudotuspelien ulkopuolelle?

Stanley Cupin pudotuspeleihin pääsee 24 joukkuetta: molemmista konferensseista 12 parasta suhteellisen pistemäärän perusteella.

Rannalle jäävät seitsemän joukkuetta ovat Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Anaheim Ducks, Los Angeles Kings, San Jose Sharks, Ottawa Senators ja Detroit Red Wings.

Mitä tapahtuu pudotuspelien ensimmäisessä vaiheessa?

Konferenssien neljä parasta pelaavat yksinkertaisen sarjan konferenssin sisäisesti (kaikille siis tulee kolme ottelua). ”Lohkovaiheen” (round robin) perusteella joukkueet saavat sijoitukset 1–4 pudotuspelien ensimmäiselle varsinaiselle kierrokselle.

Samanaikaisesti pelataan neljä ottelusarjaa, joihin osallistuvat konferenssien joukkueet 5–12. Tämä vaihe muistuttaa kotimaisen Liigan ”säälipleijareita”.

Mitkä ovat itäisen ja läntisen konferenssin neljä parasta?

Itä: Boston, Tampa Bay, Washington, Philadelphia

Länsi: St Louis, Colorado, Vegas, Dallas


Mitkä ovat säälipleijarien (qualification round) ottelusarjat?

Itä: Pittsburgh-Montreal, Carolina-Rangers, Islanders-Florida, Toronto-Columbus

Länsi: Edmonton-Chicago, Nashville-Arizona, Vancouver-Minnesota, Calgary-Winnipeg

Sarjat pelataan kolmesta otteluvoitosta.

Miten pudotuspelit etenevät sen jälkeen?

Sen jälkeen edetään (melko) normaaliin pudotuspelijärjestelmään: kahdeksan ottelusarjaa molemmissa konferensseissa. Ensimmäisen ja toisen varsinaisen pudotuspelikierroksen osalta NHL ei ole vielä päättänyt, pelataanko paras viidestä- vai paras seitsemästä -periaatteella.

Konferenssifinaalit ja Stanley Cupin finaalit pelataan paras seitsemästä -periaatteella eli neljästä otteluvoitosta.

Missä ottelut pelataan?

Joukkueet pelaavat kahdessa keskuskaupungissa (hub city): itäinen konferenssi omassaan ja läntinen omassaan. Ehdokaskaupungit ovat Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis/St. Paul, Pittsburgh, Toronto ja Vancouver.


Milloin pudotuspelit alkavat?

Jos terveystilanne sallii, pudotuspelit alkanevat aikaisintaan heinäkuun lopulla. NHL ei ole linjannut asiaa virallisesti.

NHL on sen sijaan määrännyt, että pienryhmäharjoittelu mahdollistuu kesäkuun alkupuolella. Varsinaiset harjoitusleirit voivat alkaa aikaisintaan 1. heinäkuuta. NHL-komissaari Gary Bettman sanoi kuitenkin tiistaina, että harjoitusleirit eivät alkane ennen heinäkuun puoliväliä.

Voisiko Stanley Cupin pudotuspelien järjestelmän esittää graafisesti?

Kyllä.