Eurocupin voitto: lentopalloilija Lauri Kerminen liittyi Jari Litmasen ja Hanno Möttölän kerhoon

Kuva: CEV.eu

Suomalainen urheilu on saanut uuden palloilun eurocupin voittajan. Hän on lentopalloilija Lauri Kerminen.

Kermisen edustama Moskovan Dynamo kaatoi lentopallon CEV Cupin kaksiosaisessa loppuottelussa Pietarin Zenitin. Kermisen edustama Dynamo voitti viikko sitten ensimmäisen osan kotonaan erin 3-2.

Torstaina Pietarissa Zenit, jota valmentaa Tuomas Sammelvuo, taisteli jälleen riivatusti, mutta jäi kakkoseksi 1-3-tuloksella.

Mestarien liiga on lentopallon eurooppalaisista seurajoukkuekisoista tärkein. CEV Cup on kakkostaso.

Kerminen oli euro-otteluissa Dynamon luottolibero. Konstantin Brianskin valmentama Dynamo pudotti välierissä ranskalaisen Montpellier’n. Aiemmilla kierroksilla moskovalaisjoukkueen jalkoihin olivat jääneet Arcada Galati (Romania) ja Novi Sad (Kroatia). Ensimmäisen kierroksen tshekkivastustaja Ceske Budejovice puolestaan vetäytyi kisasta koronaviruksen vuoksi.

Euroopan kentillä Kerminen menee harvalukuiseen joukkoon. Hänestä tuli vasta neljäs suomalainen pelaaja – ja ensimmäinen libero – joka voittaa lentopallon eurocupin.

Mikäli Zenit olisi voittanut CEV Cupin, olisi Sammelvuosta tullut ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut eurocupin sekä pelaajana että valmentajana. Pelaajana hän voitti Mestarien liigan ranskalaisessa Toursin joukkueessa ja CEV Cupin italialaisessa Cuneossa.

Suomalaisia eurocupin voittajia

Suomella on ollut ja on edelleen paljon korkealuokkaisia pelaajia globaaleissa joukkuepalloiluissa. Eurocupien voitot ovat kuitenkin melko harvassa.

Tuomas Sammelvuo voitti pelaajana lentopallon Mestarien liigan ranskalaisessa Toursin joukkueessa ja CEV Cupin italialaisessa Cuneossa.

Sammelvuon ja Kermisen lisäksi lentopallon eurocupin ovat suomalaisista voittaneet Riikka Lehtonen (kaksi kertaa Mestarien liiga ja kerran Challenge Cup) ja Laura Pihlajamäki (Challenge Cup).

Suomen koripalloliitto ei pidä erityisesti kirjaa eurocupin voittaneista suomalaisista. Koripalloliiton ja lajilegenda Pentti Salmen kanssa saimme kuitenkin kaivettua mielenkiintoisia knoppeja.

Hanno Möttölä oli ensimmäinen suomalainen koripallon NBA-pelaaja. NBA-ura ei lähtenyt kuitenkaan kahdessa kaudessa lentoon. Euroopassa sen sijaan tapahtui myöhemmin. Möttölä oli Moskovan Dynamon paidassa voittamassa ULEB-cupia. Vuosi oli 2006.

Valmentaja Henrik Dettmann puolestaan johdatti Mitteldeutscher BC:n mestaruuteen FIBAn Euroopan cupissa 2004.

Mitä tulee suomalaisiin voittajiin globaalien joukkuepalloilujen eurooppalaisissa seurajoukkuekilpailussa, ovat jalkapalloilijat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä omassa kastissaan.

Litmasen edustama alankomaalaisjoukkue Ajax voitti Euroopan arvostetuimman kisan, Mestarien liigan, keväällä 1995.

”Litti” oli vuosien ajan yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. Eurocupeissa hän juhli myös UEFA Super Cupin (Ajax ja Liverpool) ja UEFA Cupin (Liverpool) voittoja.

Sami Hyypiä ja englantilainen Liverpool juhlivat Mestarien liigan voittoa vuonna 2005. Finaalivoitto tuli legendaariseen tapaan. Tauolla Liverpool oli AC Milania vastaan tappiolla 0-3, mutta nousi tasoihin ja rangaistuspotkukilpailussa voittoon.

Liverpoolissa Hyypiä voitti myös UEFA Cupin ja UEFA Super Cupin.